De Film - BESTEL DVD - Filmcrew - Cast - Figuranten - Sponsors - Foto's - Media


Reactie van kunstjournalist Rinus van der Heijden

Ik ben behoorlijk onder de indruk van jullie film. Jullie hebben een grootse prestatie geleverd. Het script is ijzersterk, regie en camerawerk indrukwekkend, de speelprestaties boven het gemiddelde en de sfeer ongekend.
Het verhaal van de film is verrassend en typisch Brabants. Het had door de grote volksschrijver Antoon Coolen speciaal voor jullie geschreven kunnen zijn. Het camerawerk vond ik ontzettend krachtig. Het oog voor details, de keuze van locaties, gebruik van licht, het zijn alle elementen die van 'In naam van de vader' heel wat meer hebben gemaakt dan zomaar een productie door een toneelvereniging uit zomaar een Brabants dorp. Jullie film is grote bekendheid waard. Daarmee bedoel ik dat je zou moeten proberen er mee buiten de Beerzen en Brabant te treden. 'In naam van de vader' is een verantwoord tijdsdocument geworden, dat vertoning op velerlei plaatsen rechtvaardigt. Mijn complimenten!


Fantastische première van de speelfilm
IN NAAM VAN DE VADER


dré didderiëns sprak de genodigden toe over het unieke van deze speelfilm. Hij maakte van alle filmbeelden, die gedurende het afgelopen jaar gemaakt zijn, een 2 uur durende boeiende film. De hele zaal zat tjokvol met mensen die op een of andere manier een bijdrage hebben geleverd om dit project tot stand te laten komen. Iedereen genoot volop van de prachtige beelden en het aangrijpende verhaal. Keskenoate bedankt dré voor de geweldige tijd tijdens de opnames. Zonder hem was deze speelfilm nooit tot stand gekomen en was het resultaat niet zo geweldig geweest.
Bedankt dré.


Promotie film met solexrace op kermis Middelbeers

Als living statues reden Paul en Jan vele rondjes met de solex om de speelfilm onder de aandacht te brengen bij het aanwezige enthousiaste publiek. Ondertussen deelden Pieter, Nell, Maayke en Lotte flyers uit. Mede door het mooie weer werd het een succesvolle gezellige middag.


Niet iedereen in de film!
De opnames zijn afgerond en de montage van de speelfilm is klaar. Nu blijkt dat de film ook langer duurt dan de 1 1/2 uur die in eerste instantie was gepland. Ondanks dat de film langer gaat duren zijn er toch scènes weggevallen. Het waren moeilijke keuzes, omdat alle opnames er zo prachtig uitzagen. Mede door de sfeer, die er neergezet werd door de figuranten, komen sommige scènes heel goed over. Toch zal niet iedereen zichzelf straks terugzien in de film. Dan gaat de film veel te lang worden en dan komt het verhaal er zeker niet beter uit te zien. We willen uiteindelijk een hele goede speelfilm maken en dat gaat, zoals het er nu uitziet, ook lukken. We hopen dat straks iedereen, die op een of andere manier heeft meegewerkt, trots kan zijn op deze speelfilm.


Middelbeers krijgt (tijdelijk) een echte bioscoop
Met de onthulling van het bouwbord bij Autobedrijf Van Aaken aan `t Ven in Middelbeers wordt `Cinema Tjokvol` gepresenteerd als locatie voor het draaien van de speelfilm ` In naam van de vader` van toneelvereniging Keskenoate. Het glamour uitstralende bouwbord,ontworpen door beeldend kunstenaar Toon van Gisbergen, werd onthuld door vertegenwoordiger Estella Kamphuis van sponsor Rabobank en door Henny Houben namens het Leader-project van de Reconstructiecommissie en door garagehouder Jan van Aaken junior. De vorkheftruck die de drie onthullers tot een hoogte van 6 meter bij het bord bracht werd bestuurd door Jan van Aaken senior.

Gedeelte uit Weekjournaal 21 juli 2010 door Rens van Ginneken


De Beerzen in 142 scènes
door Rinus van der Heijden

Een toneelclub die een speelfilm gaat maken. Niet alledaags, maar in Oost-, West en Middelbeers draaien ze er hun hand niet voor om.
-----
De film omspant de periode 1960 tot nu en schetst onder meer de ontplooiing van een dorp in de Kempen. De hele ontwikkeling van onze toneelvereniging is verenigd in het menneke Keskenoate, lachen Jan Adriaans en Frans Timmers. Het jongetje is een vondeling, niemand weet waar hij vandaan komt. Met Keskenoate was dat bij de oprichting in april 1979 ook zo: wie waren wij? Het jongetje maakt dingen mee die wij ook meemaakten. We namen in onze begintijd bijvoorbeeld de bio-industrie op de korrel. De boeren in de Beerzen waren daar niet blij mee. Nu spelen ze mee in de film, prachtig toch!
-----
Of er al wordt gedacht aan een tweede film? Heel zeker nee klinkt het in koor. We gaan weer toneelspelen. Je moet niet vergeten dat dertig draaidagen dertig toneelstukken zijn. Het is mooi geweest.

uit Brabant Cultureel · Brabant Literair tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur · juli/augustus 2010


Beerse schonen en Dafjes om speelfilm te promoten

De Beerzen – Het voltallige promotieteam van de speelfilm ‘In naam van de vader’ presenteerde zich zaterdagochtend op het Doornboomplein in Middelbeers. Voor de gelegenheid werden tien Dafjes gecharterd, waaronder een knalgele Daf-cabriolet, enkele coupeetjes en een Daf Variomatic uit 1961. In een fraaie, nostalgische stoet werd er getoerd naar ondermeer Hilvarenbeek, Oisterwijk, Bladel en Eersel. Ter plekke sprongen de dames van het promoteam, leden van toneelvereniging Keskenoate uit Middelbeers, onmiddellijk uit de autootjes om met flyers hun speelfilm onder de aandacht van het publiek te brengen. Het Dafje uit 1961 speelt een belangrijke rol in de film. Mevrouw Smulders-Beliën was de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. In functie in De Beerzen in de jaren ’60 kreeg zij het tweede Dafje dat van de productieband rolde als cadeau aangeboden. Het verhaal van de film speelt zich af in het Kempische dorpje Stroombroek, dat opvallend veel gelijkenis met de Beerzen vertoont. ,,De film zal dertien keer vertoond worden, in een Beerse bioscoop,, , aldus Jan Adriaans van Keskenoate. Alwéér een mysterie rondom deze speelfilm, want op dit moment hebben de Beerzen helemaal geen bioscoop en de première is al op 18 september…


Liefst zeven (oud- burgemeesters)aanwezig bij ‘begrafenis’
door Rens van Ginneken

Middelbeers – Alleen de filmcamera op een hoogwerker verraadt dat het hier geen ‘gewone’ uitvaart betreft. Statig kruipt de stoet voorbij over de Hillestraat van Middelbeers naar Oostelbeers, op de treurmarsklanken van Harmonie De Vriendschap. Wie er nu ‘begraven’ gaat worden, daarover is toneelvereniging Keskenoate nog zeer geheimzinnig. Het moet een hooggeplaatst persoon zijn, want de oplettende toeschouwer ontwaart zomaar zeven (oud-)burgemeesters in de stoet. Daar schrijden voorbij: huidig burgemeester van Oirschot Ruud Severijns en zijn voorganger Frits Speetjens, oud-burgemeesters van de Beerzen Peter Grem en Piet Wijgergangs en de burgemeesters Driek van de Vondevoort van Bergeijk, Boy Swachten van Bladel en Anja Thijs van Eersel. Na een fris uurtje komt het verlossende seintje dat de scène er in één keer goed opstaat. ‘Gelukkig!’ , zucht filmmaker Dré Didderiëns: ‘het is ontzettend koud hier in de open vlakte.’
Oud-burgemeester Frits Speetjens vindt de speelfilm een prachtig initiatief van het eigenzinnige Keskenoate: ‘Het is zo’n mooie club. Ik zou ze echt van harte gunnen dat ze bij de Oude Toren de nodige faciliteiten krijgen.’
Ook burgemeester Anja Thijs van Eersel, met stemmige hoed, geniet zichtbaar van het spel: ‘Heel leuk dat ik hiervoor gevraagd werd.’ Alle hoogwaardigheidsbekleders worden bedankt met een uitgebreide lunch, uiteraard in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw, vernoemd naar de legendarische Beerse burgemeester Smulders-Beliën. Daar worden herinneringen opgehaald aan de Beerzen als zelfstandige gemeente. Voor de persfoto helpen de burgemeesters elkaar collegiaal de ambtsketenen om te hangen. Oud-burgemeester Peter Grem lacht naar zijn collega Driek van de Vondervoort: ‘Dat heb je goed voor elkaar met die mooie ketting: vóór jij aantrad in Bergeijk hadden ze daar zo’n klein rotkettingkje!’
In oktober worden alle (oud-)burgemeesters weer in de Beerzen verwacht, tijdens de première van de film, getiteld ‘In naam van de vader’. Maar vandaag was even ‘in naam van de burgervaders’.


Speelfilm over de Beerzen, voor de Beerzen
door Rens van Ginneken

Middelbeers – “Op 13 maart staat de eerste grote opname gepland”, onthult Jan Adriaans van toneelvereniging Keskenoate. “Er doen een aantal belangrijke personen in mee, meer mag ik nog niet verklappen. De naam van de speelfilm mag je wel weten: In naam van de vader. Het gaat over de Beerzen van de jaren ’60 tot nu.” Al een tijdje gonst het in de Beerzen: “Keskenoate is weer met iets bijzonders bezig!” De ambitieuze toneelclub haalde al vaker huzarenstukjes uit met toneel in de open lucht en men had een groot aandeel in het Beerse Rocktheater Moulin Rouge in 2007. Vaak verrassen de amateurs met kwaliteit en gewaagde stukken. Maar een speelfilm, dat is héél andere koek. “We zijn al vijf jaar met de voorbereiding bezig”, vertelt Adriaans. ”We schreven zelf een script, onder leiding van een professioneel scriptschrijver. Momenteel zijn we volop bezig met het regelen van kleding, attributen en locaties. Het is hartverwarmend om te merken hoe open de mensen in de Beerzen ervoor staan. ,,Wil je bij ons in de huiskamer filmen: kom maar!!,, Zo wordt het een speelfilm voor, door en over de Beerzen.”

Nel van Dooren doet al zo’n tien jaar de grime bij Keskenoate. “Maar dit wordt heel anders” , weet ze. “Bij film moet de grime veel subtieler dan bij toneel.” Peet van Rooij verzorgt de kleding. “Soms moet een speler zich op één draaidag driemaal verkleden. Enkelen hebben een eigen kledingrek vol”, toont ze. Soms leveren gezochte attributen al een eigen verhaal op, zoals de Beerse burgemeestersketting die zich nu nog op Terschelling bevindt en een Volvo 340 van een bepaald jaar: die bleek iemands’ tante Tonnie precies zo één nog te bezitten. Voor het filmen op de dertig draaidagen werd cineast Dré Didderiëns uit Oirschot aangetrokken. Zijn film Searching for the heart of the Heartlands, was onlangs nog op Nederland 3 te zien. “Keskenoate is een geweldige club om mee te werken: veel talent en toewijding. Acteren in een film is nieuw voor ze, maar met de repetities gaat het steeds beter”,vindt de filmmaker.
“Producent is Stichting Kubes. De film wordt rond oktober tien keer in de Beerzen vertoond. “Hoe? Dat wordt ook een verrassing”, besluit Adriaans geheimzinnig.
Content © Keskenoate - Webdesign © Jannes van Gestel - Pictures © Hans Gerritsen